keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Tekopyhää hippeilyä; Nestlé-boikotti ja L'Oréal

Tällä kertaa jotain vähän vakavampaa ja oikeastaan aika sekavaa sekä monimutkaista. Jokusen mielestä varmasti myös vähän tylsää. En tiedä kuinka monen muun facebook-seinää on koristanut linkki tälle sivulle, mutta minun silmiini se osui entisen luokkakaverini postaamana. Sinänsä siinä ei ollut yleisesti ottaen mitään uutta ja yllättävää, tokihan jopa meikäläinenkin on ollut tietoinen isojen firmojen hallitsemista maailmanmarkkinoista ja siitä, että rahahan se todellakin on, joka tätä palloa ja kaikkea sen päällä pyörittää.

Se mikä yllätti ja sai minut tuntemaan itseni totaalisen typeräksi idiootiksi oli yhteys jättifirmojen Nestlé ja L'Oréal välillä. En todellakaan ollut tiennyt, että Nestlé omistaa lähes 30 % L'Oréalista, on omistanut jo vuodesta 1974 lähtien. Olen yrittänyt boikotoida Nestlén tuotteita noin puolet elämästäni. Nyt sitten sain kuraa silmilleni oikein kunnolla ja jäätävän kylmän suihkun niskaani kun tajusin, että olen koko aikuisikäni käyttänyt tuotteita, joista maksamastani hinnasta osa on mennyt juurikin suoraan tai epäsuorasti Nestlén taskuihin.

Nyt jos joku ihmettelee, että miksi Nestléä pitäisi boikotoida niin itse henkilökohtaisesti boikotoin sitä sen harrastaman epäeettisen äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnin takia, joka on kehitysmaissa johtanut miljoonien vauvojen kuolemaan vuosikymmenien ajan. Lisäksi Nestléä syytetään edelleen niin sanotun korvikekoodin rikkomisesta.


En oikein ole koskaan ollut kovin innostunut jättiyrityksistä muutenkaan ja siitä, miten ne hallitsevat markkinoita ja mikä järjetön valta niillä on yleisestikin ottaen. Kun esimerkiksi The Body Shop myytiin L'Oréalille lakkasin lähes kokonaan ostamasta The Body Shopin tuotteita. Olin äärimmäisen pettynyt ja harmissani kyseisistä kaupoista.

En ole kuitenkaan koskaan varsinaisesti vaivautunut selvittämään L'Oréalin asioita ja omistussuhteita tai penkonut kovin syvällisesti Nestlén omistuksia. Lähinnä olen yrittänyt pysyä kärryillä sen suhteen mitä tuotteita en ruokakaupasta raahaa kotiin. Tai ainakin yritän olla raahaamatta; esim. Aino suklaajäätelö on ainoa suklaajäätelö josta pidän - jota itse asiassa rakastan - ja sitä tulee toisinaan ostettua, vaikka Valiojäätelö onkin suureksi harmikseni ollut Nestlén omistuksessa vuodesta 2004 lähtien. Sitä ennen jouduin jo luopumaan Mövenpickin ihanista jäätelöistä sen siirryttyä Nestlén omistukseen vuotta aikaisemmin.

Niinpä tajusin vasta nyt - erittäin suureksi harmikseni - että koska Nestlé omistaa sen lähes 30 % L'Oréalista niin joudun kieltäytymään muutamankin kosmetiikkamerkin tuotteiden ostamisesta jatkossa. Aion käyttää kyseisten merkkien jo omistamiani tuotteita, vaikka tästä lähtien varmaan joka kerta niitä käyttäessäni tunnenkin pienen pistoksen sydämessäni. Harmikseni tulevan arvonnan palkintokin on kytköksissä Nestlén. Mutta sille ei nyt enää voi mitään.


Tiedostan tekopyhyyteni asian suhteen. En todellakaan ole mikään enkeli ja puhdas pulmunen, olen mm. harrastanut yksityisautoilua yli puolet elämästäni (ja jos mukaan lasketaan se, että lapsuudenkodissani oli koko lapsuuteni ajan vähintään yksi henkilöauto niin sitten koko elämäni) eli toisin sanoen saastuttanut esimerkiksi autoilun myötä maailmaa merkittävästi. Elämäntapani ei muutenkaan ole mitenkään ekologisesti järkevää ja/tai kestävällä pohjalla ja todennäköisesti shoppailen milloin mitäkin juttuja joille moni muu voisi esittää hyviä syitä boikotoida ja jättää ostamatta.

Tilailen kosmetiikkaa ulkomailta mikä aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta ympäristölle, haittaa kotimaan taloutta ja on jossain määrin totaalisen väärin kotimaisia yrittäjiä kohtaan. Olen tyytyväinen S-ryhmän jäsen koska koen hyötyväni siitä, samalla kuitenkin tuen yhtä jättiyritystä ja sen kasvua. Lisäksi minun boikottini ei ole edes aukoton (esim. se Aino), suunnittelen aina vain ja edelleen ostavani uuden Urban Decayn Naked 3-paletin (jos vain sellaisen onnistun näppeihini saamaan) siitäkin huolimatta, että nyt tiedän Urban Decayn olevan kytköksissä L'Oréaliin, joka on suoraan kytköksissä Nestlén. Olen siis selkärangaton.

Niin, mitä järkeä on ylipäätään boikotoida jotain Nestléä ja jättää ostamatta L'Oréalin tuotteita tai sen alla olevien tuotemerkkien tuotteita? Ehkä ei mitään. Mutta minä olenkin itsekäs, länsimainen kermaperse ja kuvittelen saavani siitä paremman omatunnon.

7 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! En ole minkään sortin aktivisti itsekään, mutta yritän tehdä vastuullisempia valintoja (edes toisinaan). Täytyy yrittää uskoa, että niillä pienilläkin valinnoilla on jokin merkitys. Tärkeää olisi miettiä sitäkin, paljonko heittää roskiin esim. ruokaa tai niitä puolilleen jääneitä kosmetiikkapurkkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiuku kommentista!

   Minä olen sen verran vanhan kansan kasvattama, että olen hirveän tarkka sen suhteen, että kaikki ruoat pyritään hävittämään syömällä ja mitään ei muutenkaan heitetä hukkaan. Ihan aina se ei toimi, mutta pyrkimys on hyvä. ;-) Sentti on miljoonan alku ja pisara meren, vai miten se nyt olikaan.... Aika mitätön taitaa olla ihan konkreettisesti joku meikäläisen panos näissä jutuissa, mutta aina kannattaa yrittää ja niin kuin Jonnakin tuossa omassa kommentissaan toteaa, niin sydämen asioitahan nämä.

   Poista
 2. Nämä ovat yleensä niitä sydämen asioita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen sanoit! Sydämen asioita todellakin ja joskus jopa aika järjettömiä, mutta toisinaan sitä on vaan pakko toimia jollain tapaa, oli siinä järkeä tai ei. Minä olen muutenkin enemmän tunteen ohjaama yksilö kuin järjen. ;-)

   Poista
 3. Kannattaa muistaa myös se, että Lorealikin omistaa eri nimisiä brändejä, esim. Body Shopin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näinhän se on ja asiaa tekstissäni myös sivuan. Minä en muuten ole juurikaan The Body Shopissa asioinut sen jälkeen kun se myytiin kyseiselle firmalle, yhden käden sormilla voi laskea ne kerrat. Olin hyvinkin harmissani kyseisestä yrityskaupasta. Edellisestä TBS-ostoksesta lienee aikaa muutama vuosi ja nyt mun ei tartte sitäkään vähää siellä enää asioida.

   Eniten minua harmittaa tässä samalla minun mustalle listalleni ponkaisseet Urban Decay ja YSL. Tosin sen Nakke kolmosen ostin. Kuten sanottua; selkärangaton! :-P

   Poista
 4. Minua harmitti myös se, että Nestlé omi Kotijäätelön, siis jäätelöautot... Oli niin kätevää, kun tänne jumalan selän taakse sai jäätelöä ihan kotipihaan; sitä on hankala tuoda polkupyörällä kaupasta. Tokihan se oli ylihintaista, ja hinnat vielä nousivat reilusti Nestlén myötä.

  VastaaPoista

Hei!
Mukavaa, että piipahdit blogissani! Ilahdun kovasti kommenteista ja niitä saa mielellään kirjoitella myös vanhoihin postauksiin.

Hi!
Nice of you to drop by in my blog! Comments make me very happy. Don't hesitate to comment on my older posts too.