sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Lääkekaappikosmetiikkaa eli Aspirinkuorinta

Törmäsin netissä pyöriessäni ilmiöön nimeltä aspiriinikuorinta. Se liittyy läheisesti siihen tosiseikkaan, että salisyylihappo on laajalti ihonhoidossa käytetty, tehokkaaksi ja toimivaksi todettu ainesosa. Ensimmäiseksi taisin lukea aiheesta Terhenin Sensaisti blogista. ja sitten jotakin kautta päädyin etsimään tietoa Freemanin Pineapple Enzyme Maskista ja google johdatteli minut Nekun Lazy Dynamite blogiin tähän postaukseen.

Olin valmis kokeilemaan kaikkea mahdollista, koska ihoni oli todella ikävässä kunnossa. Enkä tiedä miksi. Iän mukanaan tuomia muutoksia ehkä, hormonien tekosia, vähemmän terveelliset elämäntavat, stressi...onhan noita syitä ja selityksiä. Oli syy mikä tahansa, halusin ihoni jälleen kuntoon ja normaaliksi. Niinpä innostuin minäkin tästä ilmiöstä nimeltään aspiriinikuorinta.

Salisyylihappo ja asetyylisalisyylihappo

Kyseiset kaksi ainetta eivät ole sama asia. Ne ovat keskenään kemiallisesti samankaltaisia mutta eivät samanlaisia. Salisyylihapon kemiallinen kaava on C7H6O3 ja asetyylisalisyylihapon C9H8O4.

Salisyylihappo esiintyy luonnossa pajun kuoressa, pajuahan käytettiin jo ammoisina aikoina tuomaan helpotusta kuumeeseen ja särkyyn. Sitä alettiin valmistaa myöhemmin syneettisesti mutta sillä oli ikäviä sivuvaikutuksia joten sen käyttö ei ollut kovin laajamittaista. Asetyylisalisyylihappo on salisyylihapon synteettinen johdannainen ja se syntyi ensimmäisen kerran vuonna 1853. Vasta vuonna 1899 oltiin siinä pisteessä, että Bayer laski markkinoille Aspirin-nimisen särkylääkkeen.

Salisyylihappoa käytetään vaikuttavana aineena myös muissa lääkkeissä mutta niissä on Aspiriniin verrattuna enemmän ns. apuaineita. Aspirin sisältää asetyylisalisyylihapon lisäksi vain selluloosajauhetta ja maissitärkkelystä.

Aspirinkuorinta

Olin jo valmiiksi innostunut Freemanin ananasnaamiosta ja Nekun postaus vain lisäsi kiinnostustani. Niinpä sitten hommasin sen hyppysiini ja kokeilin aspiriini+ananaskuorintaa Nekun ohjeilla. Olen kärsimätön luonne ja kyllästyn helposti. Niinpä kun mitään mullistavaa ei alkanut tapahtua tuolla yhdistelmällä aloin horjua päätöksessäni jaksaa testata komboa kunnolla ja pitkään.

En muistaakseni jaksanut tehdä kuorintaa kovin kuurimaisesti ja taisi ihokin siitä aluksi tykätä vähän huonoa koska se oli todellakin paikka paikoin aika tulehtunut eikä kuorinta rikkinäiselle iholle ole kaiketi järin hyväksi. Ei sillä että olisin pahimpia kohtia varsinaisesti kuorinut missään vaiheessa, kunhan varovasti taputtelin ainetta iholle ja pesin sitten vedellä pois.

Levittäessäni kasvoille ensin Aspirin-tahnan ja perään ananaskuorinnan jälkimmäinen muuttui kovin nestemäiseksi. Se oli siis senkin takia pestävä heti pois. Ryhdyin vaihtelun vuoksi tekemään niin, että levitin ananasnaamion ensin kasvoille ja annoin sen vaikuttaa ohjeidensa mukaisen ajan. Sen jälkeen vasta hieroin aspirinin kasvoihin ja huuhtelin sitten hetken päästä kaiken pois.

Sitten sain käsiini The All Natural Facen aivan ihanan mansikka- ja kookosmaitokasvopesun. Se ei kaiketi ole varsinaisesti naamio eikä kuorinta. En usko sen myöskään toimivan esimerkiksi meikattujen kasvojen puhdistajana. Itse käytän sitä naamion tapaan eli sekoitan sopivan määrän jauhetta sopivaan määrään vettä ja levitän puhtaille kasvoille ja annan vaikuttaa tarpeelliseksi katsomani ajan ja pesen sitten pois. Rakastan tätä tuotetta, aivan ihana ja tekee ihostakin aivan ihanan!!

Keksin myös toisen tavan saada tabletti käyttöön, kuin ensin vedellä liuottamisen. Laitan tabletin pienelle lautaselle ja murskaan sen varovaisesti lusikan pohjalla hienoksi jauhoksi.


Jossain vaiheessa mieleeni tuli sekoittaa aspiriinijauhe ja mansikkakasvopesu keskenään. No, tuumasta toimeen ja kokkailemaan! Kuvissa on hieman turhan vähän tuota mansikka-kookosjauhetta, sitä olisi saanut olla vähän enemmän. No, kun olen saanut jauhot sekaisin lisään joukkoon sopivasti vettä. Tuossa vikassa kuvassa sitä on lisättynä vähän liikaa eli seoksesta tuli tuolla kertaa pikkuisen turhan litkuista.


Sitten laapin seoksen sormin kasvoilleni ja annan sen vaikuttaa ennalta määräämättömän ajan. Olen yleensä hetken aikaa koneella ja annan seoksen kuivahtaa kasvoille. Sitten käyn pesemässä sen pois ja samalla hieron kasvoja saadakseni myös kuorintaefektin.

Tuo mansikkasörsseli ei ole mitenkään erityisen näkyvää kuten kuvasta huomaa, aspirinjauhe sen sijaan erottuu paremmin (huulipuna siksi, että testasin samaan aikaan yhtä TANF:in huulipunasamplea =) ). Mansikkakasvopesu on siis kookosmaitojauhetta ja kuivattua mansikkaa ja kuvassakin leuassa näkyvä punainen juttu on juurikin vähän isompi mansikan palanen. Jauhe tuoksuu minun nenääni pyörryttävän ihanalle ja rakastuin siihen päätäpahkaa ja halusin käyttää sitä innokkaasti päivittäin aika pitkäänkin. Mielestäni jo pelkkä mansikkakasvopesu teki todella hyvää iholleni.

Mene ja tiedä mikä lopulta vaikutti eniten. Samoihin aikoihin, kun aloitin käyttämään näitä kaikkia aineksia minulla helpotti elämässäni eräs erittäin suurta stressiä aiheuttanut asia ja saattaahan se olla, että kasvojeni järkyttävä ja koko ajan paheneva näppylä- ja tulehdusreaktio oli osittain suuren stressin syytä. Oli syy mikä tahansa aion jatkossakin käyttää aspirinkuorintaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Ihoni on tällä hetkellä erinomaisen hyvässä kunnossa verrattuna viime vuoden loppuun. Ikäviä punaisia arpiahan siitä jäi muistoksi mutta mieluummin niin kuin edelleen näppyläinen ja tulehtunut iho!

Kokeilin muuten jonkin aikaa sellaistakin, että liuotin pari aspirinia kasvoveteen ja pyyhin kasvojani sitten sillä päivittäin jossain välissä. Lisäksi aina joskus murskaan aspirinin kanssa yhden kofeiinitabletin tuomaan lisäpiristystä iholle. Minulla ei nyt ole tähän valitettavasti tarjota teille näppyläistä kuvaa ja tämän hetken ei-näppyläistä kuvaa.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan noita TANFin kasvopesuja. Niitä on useampia erilaisia, itse olen kokeillut mansikkaa, sitruunaa sekä mangoa. Pidän kaikista, joskin mansikka on aivan ehdoton suosikkini!

1 kommentti:

  1. Toimiikohan pelkkä aspiriini parhaiten ? vai pitääkö aina sekoittaa jotain muuta joukkoon ? :) voiko tehdä hunajalla saman, näin olen kuullut ainakin :)

    VastaaPoista

Hei!
Mukavaa, että piipahdit blogissani! Ilahdun kovasti kommenteista ja niitä saa mielellään kirjoitella myös vanhoihin postauksiin.

Hi!
Nice of you to drop by in my blog! Comments make me very happy. Don't hesitate to comment on my older posts too.