sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Helpotusta ikänäköön

Minulla on ollut lukulasit alta parikymppisestä. Sain ne lukioaikana kun päätä alkoi särkemään yhtenään ja tämän tästä ja niin minun silmissäni sitten todettiin olevan taittovikaa jota korjaamaan sain lukulasit. Olen kyllä pärjännyt ilmankin, lukeminenkin onnistui ihan hyvin ilman laseja mutta tietenkin silmät rasittuvat enemmän ilman niitä. Kun vielä ompelin paljon niin siinä lasit olivat avuksi, varsinkin tummien kankaiden tikkausten kanssa.

Vaikka minulla on ollut lasit nyt yli 20 vuotta en silti ymmärrä silmistä, näkökyvystä tai silmälaseista yhtään mitään. Laseja olen käyttänyt vuosien aikana vähän on ja off. Jossain kohtaa tulin hankkineeksi kovin kapeat kehykset joissa linssi on niin pieni, että laseja joutui jatkuvasti korjailemaan oikeaan kohtaan ja kehysten reunat olivat aina vähän "tiellä" kun katseensa nosti. Se jonkin verran vähensi niiden käyttöä.

Viime vuosina olen ollut kuitenkin uuden näköongelman edessä, nimittäin ikänäön. Pikkuhiljaa, vähän kuin varkain alkoivat pikkupräntit katoamaan näön ulottumattomiin ja huomasin tekeväni kädellä sitä kuuluisaa vatkausliikettä. Asia alkoi käydä hermoille. Ostin jossain kohtaa jotkut halvat yleislukulasit pahimpaan ärsytykseen mutta en niitä todellakaan viitsinyt jatkuvasti päässäni pitää. Vanhat lukulasit toki auttoivat jonkin verran, mutta ei niilläkään niitä pienimpiä tekstejä kunnolla nähnyt.

Niinpä otin itseäni niskasta kiinni ja marssin optikolle. Lopputuloksena uudet kaukolasit. Niin että mitkä? No en minäkään ymmärrä. Mutta niin saamassani pienessä kortissa jossa on speksit näöstäni, lukee. Syynä lienee "nuorisomoniteholinssit" jotka pienen pähkäilyn jälkeen päädyin ottamaan. En kuulemma varsinaisesti tarvitsisi kaukolaseja mutta koska noita voi pitää halutessaan koko ajan päässä ja esimerkiksi pimeällä autoa ajessa niin päädyin ne ottamaan. Minulla on melkoisen huono hämäränäkö nimittäin. Niissä on siis linssien alaosassa lukulasiominaisuus ja yläosassa kaukonäköominaisuus. Tai jotenkin noin. Mutta ei siis sitä sellaista selvästi erottuvaa "mummolinssiä".


Halusin tällä kertaa hyvän kokoiset kehykset, että eivät ole näköesteenä ja jotain väriä halusin myös. Olin ajatellut selvitä aika pienellä budjetilla mutta eihän siinä sitten ihan niin käynyt. Linssit tulivat maksamaan enemmän tuon kauko-ominaisuuden takia ja kun optikko kiikutteli minulle erilaisia kehyksiä kasapäin kokeiltavaksi niin ei siinä  paljon ehtinyt hintoja kurkkia. Sitten kun NE kehykset osuivat nassulle niin eihän siinä enää mikään hintalapun tiirailu auttanut.


Alunperin olin ajatellut jotain violetin sävyisiä kehyksiä mutta itseä miellyttäviä ei sitten oikein sen sävyisenä osunut kohdalle. Nämä Versacen sinivihertävän kukertavat kehykset sitten jäivät heti ensikokeilulla kaihertamaan mieltä ja niin vaan niihin päädyin vaikka niiden tummuus vähän arvelluttikin. Pohjasävy niissä on siis lähes musta tummansininen. Ne ovat kooltaan aika isot, ehkä jopa vähän liiankin isot minun kasvoilleni mutta koska tykästyin niihin muuten niin kovasti niin ohitin asian sitä sen enempiä miettimättä.


Sangoissa on tuo Versacen tuttu ornamenttikuvio ja se kimaltelee aivan ihanasti valon osuessa siihen sopivasti. Vähän siis myös blinblingiä, mistä tykkään aivan erityisen paljon. Sankojen väripläjäykset ovat vähän niin kuin helmiäisenhohtavat, sinistä ja vihreää.


Hieman nämä uudet kaukoihmetykset ovat vaatineet opettelua ja edelleen olen vähän arka niitä julkisesti käyttämään, esimerkiksi töissä. Ne ovat niin paljon isommat kuin edelliset kehykset ja niin paljon tummemmat ja muutenkin tosi näkyvät. Lisäksi silmieni eriparisuus korostuu mikä sekin vähän häiritsee itseäni. Jonkinlainen linssienpuhdistusainekin melkein pitäisi tosin hankkia, jostain syystä onnistun klähmästämään linssit hyvin nopeasti ja pelkkä putsausliina ei oikein tunnu aina purevan toivotulla tavalla. Mutta noin yleisesti ottaen tykkään uusista laseistani tosi paljon ja esim. kotona pidän niitä mielelläni vaikka vähän muutenkin vaan.7 kommenttia:

 1. Olet samanlainen lasien käyttäjä kuin sinä, pidän kun on "pakko". Itse kaivan yleensä esille, kun on nähtävä tosi kauas (pienet miinukset) Syy miksi en pidä koko aikaa niin noi pelkät kaukolasit heikentää ihan sikana omaa lähinäköä, joka on itsellä hyvä. Näen esim. koneella tai lukiessa niin paljon paremmin ilman niitä ja kun en aja autoa, niin en tarvi laseja oikeastaan koskaan. :D Niillä tulee sellainen putkinäkö-efekti lähelle katsoessa, mikä on sietämätön. Vietän kuitenkin suurimman osan aikaa tekien jotain, jossa katson lähelle.

  Sen minäkin tiedän, että mitä enemmän otat ominaisuuksia, sitä enemmän maksaa. Toi rajattomuus ja kaksitehoisuus taitaa olla ne kalleimmat. Mutta kyllä ohennetuista ja tahroja hylkivästä pinnastakin saa pulittaa kivat rahat.

  VastaaPoista
 2. Piti vielä sanoa, että makeet lasit, ihan sun näköiset! :)

  VastaaPoista
 3. Mäkin olen ihan hiljattain hommannut uudet lasit ja voi vitsit kuinka se piristää! Varsinkin kun uskaltauduin pois mukavuusalueelta ja otin värilliset ja isommat lasit kuin edelliset. Nämä sinunkin lasit ovat oikein pukevat ja sopivasti rock :)

  Näön suhteen minulle on maltillisesti miinusta (eli huono kaukonäkö), mutta olen niin tottunut laseihin että en osaa olla ilman. Tunnustan, että hätäännyn hiukan jos en löydä laseja heti aamusta ja eikä silmälasit ole enää vuosiin unohtuneet piirongin päälle kun olen ollut johonkin lähdössä.

  Minä näen edelleen lukea ilman silmälaseja ja usein lueskelenkin pitkiä aikoja ilman (aikoinaan tentteihin keskittyminen alkoi vasta siinä vaiheessa kun riisuin lasit). Sain testattavakseni lasien vaihdon yhteydessä myös muutaman parin piilolinssejä, mutta olen niin tottunut tähän lasielämään (varsinkin nyt kun minulla on kivat uudet!) ettei piilareiden käyttö tunnu kovin kätevältä, varsinkin kun silmäni väsyvät piilareiden kanssa herkästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Minä pärjään niin sanotussa normielämässä ilmankin laseja mutta tosiaan kaikki pieni piiperrys jää nykyään lukematta ilman laseja ja huomaan ärtyväni tosi nopeasti jos en näe kunnolla lukea jotain. Tavallisen kirjan ja lehtien lukeminen sujuu vaivattomasti ilmankin laseja, samoin koneella olo ja television katselu. Vaikka onhan se lukeminen/koneella olo/television katselu toki hieman "terävämpää" lasit päässä. ;-) Joskus huomaan silmien olevan väsyneet tai jotain jolloin näkö on mukamas hetkellisesti huonompi, ja silloin pidän laseja mielelläni ihan koko ajan.

   Poista
 4. Lasit sopii sulle! Olen itse haaveillut uusista laseista ja juuri tuollaisista hieman kookkammista kehyksistä. Millaiset vahvuudet sinulla on? Täältäkin löytyy muuten toinen nuorisomonitehojen käyttäjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nytpäs en pysty vastaamaan tuohon vahvuusasiaan, en muista ulkoa ja olen näköjään onnistunut joko hukkaamaan sen lapun missä info oli tai laittanut sen todella hyvään jemmaan. Veikkaan ensin mainittua. :-( Mutta ei vissiin paljon.

   Poista

Hei!
Mukavaa, että piipahdit blogissani! Ilahdun kovasti kommenteista ja niitä saa mielellään kirjoitella myös vanhoihin postauksiin.

Hi!
Nice of you to drop by in my blog! Comments make me very happy. Don't hesitate to comment on my older posts too.